Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013 00:00

Οι Σερραίες μανούλες στο eimaimama.gr

Ευχαριστούμε θερμά την Ολίβια Γαβρίλη και το eimaimama  
για την τιμή που μας κάνανε να μας συμπεριλάβουν στην στήλη 
«μαμάδες που μας εμπνέουν». 
 
 


Θέλουμε με πολλή χαρά να σας συστήσουμε επίσημα πια τις “Σερραίες Μανούλες“, ένα μη κερδοσκοπικό σύλλογο, ο οποίος βασίζεται στην αλληλεγγύη και την φιλανθρωπία και έχει ως σκοπό την ανάπτυξη δράσεων για τη μητέρα και το παιδί. Μέλη του μπορούν να είναι μητέρες και μέλλουσες μητέρες, οι οποίες ζουν στην περιφερειακή ενότητα Σερρών ή κατάγονται από αυτή.
Όταν το 2010 το eimaimama οργάνωσε μαμαδο-συνάντηση στις Σέρρες, είχα τη χαρά να γνωρίσω από κοντά κάποιες από αυτές τις μανούλες! Τα χαμόγελα τους και η οικειότητα που αμέσως είχαν μεταξύ τους τα κορίτσια και ας μην γνωρίζονταν από πριν θα μου μείνουν αξέχαστα. Λίγο καιρό αργότερα η Βάσω Πέτσα και η Μαρία Ντιπτσή έφτιαξαν την ομάδα του facebook «Σερραίες Μανούλες» και λίγο αργότερα έκ αναν διαχειρίστρια και την Γλυκερία Σκιαδοπούλου. Μετά από κάποιους μήνες και αρκετές συναντήσεις, αποφασίστηκε από μια παρέα μαμάδων να φτιάξουν και τον σύλλογο. Το έχω ξαναγράψει, πως για εμένα η δουλειά που κάνουν οι “Σερραίες Μανού

λες” είναι άξια συγχαρητηρίων, μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες μαμάδες το παράδειγμά τους.
Μιλήσαμε με τη Βάσω Πέτσα, την πρόεδρο του Συλλόγου και τη Γλυκερία Σκιαδοπούλου, που είναι μέλος του Δ.Σ. και ασχολείται με την εφημερίδα, τη σελίδα στο Facebook, τους χορηγούς και το blog του συλλόγου.
 
 
Αριστερά η Γλυκερία, δεξιά η Βάσω! 
 
 
 
- Θα μας συστηθείτε; 
 
ΒΑΣΩ: Είμαι η μαμά Βάσω, στα 38, παντρεμένη 13 χρόνια με τον Θοδωρή με τον οποίο αποκτήσαμε δύο γιούς, τον Ευάγγελο 11 ετών και τον μικρό Νικόλα 3 ετών. Ο σύζυγός μου είναι Σερραίος και εγώ κατάγομαι από τα Τρίκαλα, αλλά μεγάλωσα στη Λάρισα. Γνωριστήκαμε στην Αθήνα όταν σπουδάζαμε και μένουμε στις Σέρρες από το 2002 με κάποια διαλείμματα στη Σύρο λόγω δουλειάς. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών-Τμήμα Φ.Π.Ψ., εργάζομαι ως δικαστική υπάλληλος και από το 2011 ασχολούμαι ενεργά και είμαι Πρόεδρος του Συλλόγου «Σερραίες Μανούλες».
 
 
ΓΛΥΚΕΡΙΑ: Ονομάζομαι Γλυκερία Σκιαδοπούλου. Γεννήθηκα πριν 33 χρόνια στην όμορφη Κέρκυρα και μεγάλωσα στο ακριτικό Διδυμότειχο. Σπούδασα γραφιστική στο Κιλκίς και η ζωή με έφερε στις Σέρρες. Με τον ερχομό μου εδώ στις Σέρρες, γνώρισα τον Βασίλη Καρπουζάκη, τον οποίο παντρεύτηκα και μαζί αποχτήσαμε τον μόλις 2,5 ετών Αλέξανδρο. Είμαι όπως συχνά λέω «Σερραία από επιλογή». Λίγους μήνες αφότου γέννησα ανακάλυψα την ομάδα του facebook «Σερραίες Μανούλες». Η ομάδα αυτή έγινε το παρεάκι μου σε μια περίοδο που έμενα περισσότερο σπίτι.  Οι «Σερραίες μανούλες» έχουν αλλάξει καθημερινότητά μου. Σε μια περίοδο που λόγω της οικονομικής κρίσης οι ώρες που δουλεύω έχουν περιοριστεί αρκετά, εγώ ασχολούμαι με το σύλλογο και νοιώθω ιδιαίτερα δημιουργική.
 
 
 
- Φτιάξατε το «Σερραίες μανούλες» για ένα όραμα. Ποιο είναι αυτό;
 
ΒΑΣΩ: Οραματιστήκαμε μια μεγάλη γειτονιά από μαμάδες που η μια θα μπορεί να βοηθάει την άλλη και όλες μαζί κάποια τρίτη. Μια ανοιχτή αγκαλιά για κάθε παιδάκι του Νομού μας. Να μπορούμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στην πόλη μας, να δημιουργούμε σημεία συνάντησης για τις μαμάδες και δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά μας. Να μην πετάμε τίποτα απ’ ότι μας περισσεύει αλλά να το χαρίζουμε σε κάποια άλλη μαμά, σε κάποιο άλλο παιδάκι. Μα πάνω απ’ όλα θέλαμε να δράσουμε, να αλληλοϋποστηριχτούμε και να ενεργοποιήσουμε την μικρή κοινωνία που ζούμε. 
 
ΓΛΥΚΕΡΙΑ: Τόσο η ομάδα όσο και ο σύλλογος δημιουργήθηκαν με σκοπό την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και ανταλλαγής εμπειριών των μαμάδων που ζουν ή κατάγονται από την πόλη των Σερρών. Η τεχνολογία μας έφερε κοντά, η ανάγκη μας να γίνουμε καλύτερες και να προσφέρουμε μας οδήγησε στην δημιουργία του συλλόγου. Οραματιζόμαστε την «Σερραία μανούλα» που ενημερώνεται για ότι αφορά την μητρότητα. Που προσέχει την υγεία της. Που αναπτύσσει φιλίες και στηρίζει τις άλλες μητέρες. Που είναι δραστήρια και δοτική. Οραματιζόμαστε μια ευτυχισμένη Σερραία μανούλα… γιατί ευτυχισμένη μητέρα είναι και σωστή μητέρα!
 
 
 
Η Βάσω με τους γιους της
 
 
- Σε ποια πράγματα συνεργάζονται εύκολα οι μανούλες και σε ποια δύσκολα;
 
ΒΑΣΩ: Δεν υπάρχει εύκολο και δύσκολο. Οι ρόλοι μας μέσα στο Δ.Σ. του συλλόγου αλλά και στα μέλη είναι ξεκάθαροι και διακριτοί. Ξέρουμε τι μπορεί να κάνει η κάθε μια μας και πως μπορεί να συμβάλει. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου στη διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων μέσω του συλλόγου, όλα γίνονται, αρκεί να το θέλουμε. Όλες δηλώνουμε που μπορούμε να προσφέρουμε και πόσο -γιατί μην ξεχνάτε ότι πάνω απ’ όλα είμαστε μαμάδες και αυτό συνεπάγεται πολλές υποχρεώσεις- και η κάθε μια μαμά βοηθάει ανάλογα. Σίγουρα στην πράξη προκύπτουν κάποιες δυσκολίες, αλλά αντιμετωπίζοντάς τες μια φορά αποφεύγουμε την επανάληψή τους.
 
ΓΛΥΚΕΡΙΑ: Αν και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι πολλές γυναίκες μαζί είναι δύσκολο να συνεννοηθούν, είναι συγκλονιστικό το πόσο έχουμε δεθεί σαν σύλλογος. Είναι εξίσου αξιοθαύμαστο ότι σε κάθε νέα δράση συμμετέχουν ακόμα περισσότερα μέλη μας. Έχουμε πολύ δραστήρια μέλη που φέρνουν πάντα νέες ιδέες και προτάσεις. Κάθε δράση μας πραγματοποιείται μέσα από στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Αυτό είναι νομίζω και το μυστικό της επιτυχίας μας. Όταν οι μανούλες διασκεδάζουν σαφώς και το κλίμα ευνοεί την συνεργασία τους.
 
 
Όταν το eimaimama γιόρτασε τα 3α του γενέθλια παρέα με τις Σερραίες Μανούλες
 
 
- Σε ποιόν άνθρωπο(πους) της πόλης οφείλετε πολλά;
 
ΒΑΣΩ: Είμαστε τυχερές γιατί από την πρώτη στιγμή που κάναμε αισθητή την εμφάνισή μας στην πόλη των Σερρών, βρήκαμε πολλούς συμπαραστάτες. Θα θελα να γράψω μια λίστα από ανθρώπους που μας βοήθησαν, που στηρίζουν τις δράσεις μας, αλλά είναι τόσοι πολλοί και αξιόλογοι που θα ήθελα πολλές σελίδες! Θα αναφερθώ όμως σε ανθρώπους που μας βοήθησαν έμπρακτα όταν το ζητήσαμε. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Σερρών κο Πέτρο Αγγελίδη και όλο το Δ.Σ. για την παραχώρηση του ακινήτου που οραματιζόμαστε να γίνει το «Σπίτι της Σερραίας Μανούλας» και την ομάδα μπάσκετ ΙΚΑΡΟΙ-Σερρών και το Δ.Σ. για την στήριξη του. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που μας «κοιτάζουν με μισό μάτι» αλλά νομίζω ότι αυτή είναι και η γοητεία του πράγματος. Κάποιοι δεν έχουν αποδεχτεί τέτοιες συλλογικές μορφές, αλλά είναι θέμα χρόνου να τους πείσουμε με πράξεις ότι αξίζει να μας στηρίζουν, να μας βοηθάνε και να συμμετέχουν στις δράσεις μας.
 
ΓΛΥΚΕΡΙΑ: Η αλήθεια είναι πως ο σύλλογος από το ξεκίνημά του βρήκε πολλούς υποστηριχτές όπως η προανέφερε η Βάσω. Εγώ με την σειρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους επαγγελματίες που με την μικρή ενίσχυση τους βοηθάνε κάθε μήνα στην έκδοση της εφημερίδας μας αλλά και στην υλοποίηση των δράσεων μας. Επίσης όλους τους  ειδικούς (γιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.) που μέσα από τα κείμενά τους ενημερώνουν όλες οι μητέρες για πράγματα που τις απασχολούν. Μα πάνω από όλα θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη του συλλόγου που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και ιδιαίτερα στο Διοικητικό Συμβούλιο γιατί χωρίς αυτές η ιδέα θα παρέμενε απλώς ένα ανεκπλήρωτο όνειρο.  Η βοήθειά όλων των παραπάνω μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.
 
Η Γλυκερία με το γιο της
 
 
- Ποιο είναι το μεγάλο και άλυτο πρόβλημα σας;
 
ΒΑΣΩ: Προς το παρόν έχουμε εστιάσει στην αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων που μας καθυστερούν στο να είναι έτοιμο προς χρήση το «Σπίτι της Σερραίας Μανούλας». Η υγρασία που υπάρχει δεν μας επιτρέπει να ταξινομήσουμε και να διαθέσουμε εύκολα είδη που έχουμε συγκεντρώσει όπως ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, είδη βρεφικής ανάπτυξης. Αλλά σύντομα ελπίζουμε να ανοίξουμε τις πόρτες του Σπιτιού και να ανταλλάξουμε, δωρίσουμε, προσφέρουμε ότι υπάρχει διαθέσιμο.
 
ΓΛΥΚΕΡΙΑ: Πέρα από το σπίτι δεν νομίζω ότι έχουμε ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα. Αυτό που μας απασχολεί αρκετά είναι το γεγονός ότι είμαστε μητέρες, που τρέχουν να προλάβουν την καθημερινότητά τους. Και αυτό δυστυχώς δεν μας δίνει την άνεση του χρόνου που θα θέλαμε να διαθέσουμε στο σύλλογο, μιας και οι περισσότερες μεγαλώνουμε μικρά παιδιά. Οπότε οι δράσεις οργανώνονται μέσω facebook. Δεν είναι ο καλύτερος τρόπος οργάνωσης και μας δυσκολεύει αρκετά. Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι με το καιρό θα υπάρξει βελτίωση μιας και υπάρχει καλή θέληση από όλες μας.
 
 
 
 
- Πώς είναι η καθημερινότητα για μια οικογένεια στις Σέρρες; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα;
 
ΒΑΣΩ: Οι ρυθμοί είναι χαλαροί και αυτό βοηθάει στο να μεγαλώνεις καλά τα παιδιά σου. Οι κοντινές αποστάσεις είναι μεγάλο πλεονέκτημα και όταν ανοίγει ο καιρός οι γειτονίες ξαναζωντανεύουν από παιδιά. Ευτυχώς το στοιχείο της γειτονιάς καλά κρατεί. Μπορεί να βγεις απλά να περπατήσεις και να καταλήξεις με παρέα δέκα μαμάδων. Δεν χρειάζονται ραντεβού! Οι Σέρρες είναι μια πόλη με καλά σημεία τα οποία όμως δεν έχουν αξιοποιηθεί ως θα έπρεπε για να είναι διαθέσιμα προς χρήση από τα παιδία μας. Θα θέλαμε περισσότερες παιδικές χαρές και σημεία κατάλληλα διαμορφωμένα για παιδιά όλων των ηλικιών. Υπάρχουν αναξιοποίητα πάρκα και χώροι πρασίνου χωρίς ένα παγκάκι….
 
ΓΛΥΚΕΡΙΑ: Εκτός όμως από όλα τα παραπάνω, πρέπει να πούμε ότι οι Σέρρες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στα πολιτιστικά  καθώς και στις αθλητικές δραστηριότητες. Τοπικές θεατρικές ομάδες ανεβάζουν αξιόλογες παραστάσεις. Ζωγράφοι και φωτογράφοι κάνουν τις προσωπικές τους εκθέσεις στα μικρά καφέ της πόλης. Το παιδικό τμήμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης  οργανώνει συχνά εκδηλώσεις που μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι γονείς με τα παιδιά τους.  Η ομάδα του μπάσκετ Ίκαροι αλλά και η ποδοσφαιρική ομάδα του Πανσερραϊκού μας χαρίζουν πάντα υπέροχο θέαμα.
Η πόλη των Σερρών είναι μια πόλη που προσφέρει τα πάντα διατηρώντας όμως ανθρώπινους ρυθμούς.
 
 
 
 
Νιώσατε περήφανες όταν…
 
 
ΒΑΣΩ: Μετά την επίσκεψη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας και της Μονάδας Κινητής Μαστογραφίας και αφού πραγματοποιήθηκαν 100 δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40, μια κυρία που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού προχώρησε άμεσα σε επέμβαση. Ήταν συγκινητική η στιγμή που το μάθαμε και νιώσαμε ότι αξίζει να βοηθάμε και να ενημερώνουμε τις γυναίκες-μητέρες κάθε ηλικίας με οποιοδήποτε τρόπο.
Συγκινητική ήταν επίσης και η επίσκεψη στο Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό του Ν. Σερρών “Ηλιαχτίδα”. Η εμπειρία και το μάθημα ζωής που πήραμε από αυτές τις μανούλες ήταν για μας το καλύτερο δώρο. Μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους όσον αφορά την αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων, τα εμπόδια, τις δυσκολίες, τις χαρές αλλά και τις στιγμές που μόνο η αγάπη φτάνει να τα κάνει όλα τόσο απλά, όταν μια οικογένεια μεγαλώνει ένα παιδί με αυτισμό.
Και φυσικά όλες τις φορές που επισκεπτόμαστε οικογένειες που έχουν ανάγκη πηγαίνοντας ρούχα και τρόφιμα, κοιτάζοντας τα παιδικά ματάκια που λάμπουν από χαρά, δακρύζουμε…
 
ΓΛΥΚΕΡΙΑ: Το να είσαι μέλος αυτού του συλλόγου σου χαρίζει πολλές στιγμές περηφάνιας και συγκίνησης. Ένοιωσα περήφανη όταν υπογράψαμε το καταστατικό… όταν τυπώθηκε η πρώτη εφημερίδα μας… όταν άκουσα τον πρώτο λόγο της προέδρου μας στην γιορτή της μητέρας… όταν έγραψε για εμάς ο Μάνος Αντώναρος… όταν με κοίταξε στα μάτια και με ευχαρίστησε μία μανούλα που είχε ανάγκη την βοήθειά μας… Κάθε φορά που τελειώνει μία δράση μας νοιώθω περήφανη και τυχερή που ανήκω σε αυτόν το σύλλογο.
 
 
 
 
Τι σημαίνει για εσάς “Είμαι μαμά”;
ΒΑΣΩ: Είμαι μαμά σημαίνει πονάω, γένναω, θηλάζω, ξενυχτάω, αγκαλιαζω, αγαπάω, φιλάω, μεγαλώνω, αναθρεφω, νοιάζομαι, μοιράζομαι, εκπαιδευω και εκπαιδευομαι, κλαίω, γελάω, χαίρομαι, στενοχωριέμαι, θυμώνω, συγχωρώ, γιατρευω, στηρίζω, καθοδηγω, υποχωρώ, συμβουλευω και προσεύχομαι να είναι πάντα καλά τα δύο μου παιδιά που με κάνανε μαμά!
 
ΓΛΥΚΕΡΙΑ: Είμαι μαμά σημαίνει… Ότι αισθάνομαι δυνατή και έτοιμη να κάνω τα πάντα.  Ότι θα κάνω τα πάντα ακόμα και αν δεν μου ζητηθεί ποτέ. Ότι δεν θα με πειράξει αν τελικά μου πουν πως “τα πάντα” δεν είναι αρκετά. Είμαι μαμά σημαίνει αισθάνομαι πληρότητα και την ίδια στιγμή θέλω να γίνω ακόμα καλύτερη.
 
 
 
 
 
Eυχαριστούμε πολύ όσους βοήθησαν στη φωτογράφηση της συνέντευξης:
 
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ
 
Μακιγιάζ: 
BEAUTY & STYLE – ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
 
Μαλλιά: 
F. SALON – ΔΕΜΕΡΤΖΗ ΦΙΛΙΩ 
 
Φωτογράφιση στην βιβλιοθήκη:
STUDIO FOTOγραφίας – Χριστίνα Παπαφράγκου
www.studiofoto.gr
 
Φωτογράφιση στην γιορτή της μητέρας:
PLANO STUDIO
www.planostudio.gr
 
 
 

Η Ιστοσελίδα είναι μία προσφορά της Σερραϊκής Εταιρείας Κατασκευής Ιστοσελίδων www.webmaking.gr

και του πολυοδηγού Σερρών www.serresvres.gr